Frans TheunsCondeleanceregister van stichting De Brug voor Frans Theuns

Wilt u iets schrijven over Frans? Stuur uw bericht aan dit e-mailadres. (prdebrug@planet.nl)
Het wordt dan in dit Condoleanceregister voor Frans geplaatst.

Naar laatste condoleance
Hilversum, 3 februari 2008

Lieve Frans,

Marth belde vanochtend op om te vertellen dat je er niet meer bent. Ik deed net, samen met Henny, Liam in bad, en voelde een schril contrast. Onze baby staat aan de start van zijn leven. Van jouw leven heb je net, na een moeilijke periode, afscheid moeten nemen.

Dit verdrietige bericht voert me terug naar de herinneringen die ik aan jou heb.

In de jaren dat ik je regelmatig ontmoette op de Brug, heb je indruk op mij gemaakt. In het begin was ik een beetje bang voor je, ras Amsterdammer als je was. Je straalde baldadige vriendelijkheid en oprechtheid uit. Je nam geen blad voor de mond en vond het leuk om te plagen. Daar moest ik aan wennen maar ik voelde al snel dat je hart op de juiste plek zat.

Je was bijna oud genoeg om mijn opa te zijn. Toch interesseerde je je steeds meer voor de dingen waar wij ons mee bezig hielden op de ontmoetingsdagen van de Indische Na-oorlogse Generatie. Ik vond het heel wonderlijk om te ervaren dat een 'ouder' iemand nog met dezelfde dingen wilde bezig zijn als wij.

Dat je na verloop van tijd het besluit nam om je eigen, onverwerkte oorlogservaringen op te rakelen en uit te zoeken heb ik erg moedig gevonden. Met heel wat meer jaarringen om je heen dan ik om je doorheen te worstelen, lukte het je om met jezelf in het reine te komen. Dat je die confrontatie bent aangegaan heeft me geleerd dat verandering en groei iets is van alle leeftijden. Dat heeft mijn mensbeeld in positieve zin beinvloed.

De afgelopen jaren kwamen we allebei niet zo vaak meer op de Brug. Jij niet omdat je ziek werd en verhuisde, ik niet omdat ik de periode bij de Indische Na-oorlogse Generatie aan het afsluiten was. Ik zal me je blijven herinneren in Indonesische kledij op de Pasar Jembatan, sjouwend met tafels en stoelen, grappend en grollend, genietend van de kleuren en geuren, een dansende Dewi, de mensen om je heen en bovenal, van je kleinzoon.

Ik wens Gretha, je kinderen, je kleinzoon en al je dierbaren heel veel sterkte toe.

Liefs,

Emilie

Amsterdam, 4 februari 2008

Beste Frans,

Toen ik je leerde kennen klikte het meteen. Gewoon Amsterdamse humor en een flinke dosis zelfspot. Maar ook heel gevoelig en bereid om zich in te zetten voor anderen en ontzettend betrokken bij het reilen en zeilen van De Brug.

Toch mocht ik de zorg voor jouw 'kindje' (= de fraai opgezette website van De Brug) overnemen toen je op vakantie ging en het daarna uiteindelijk wat te veel werd.

Ik zal jouw werk voortzetten als eerbetoon aan een bevlogen man.
Frans, jij was een voorbeeld voor velen.

Rust zacht.
Jan van Zijp

4 februari 2008

Lieve Opa Frans,

Iedere keer als ik bij Cor en Marth was vroeg ik hoe het met je ging en zondagochtend vertelde Cor mij dat je was overleden. Je bent nu naar de hemel gegaan en bij mijn moeder Ine aangekomen. Ik heb altijd heel veel van je gehouden. Je was altijd een lieve opa voor mij. Toen wij samen op vakantie waren in Indonesiƫ was je heel geduldig met me en op Bali moedigde je me aan bij het baantjes zwemmen. Opa Frans Ik zal je heel erg missen. Maar het is beter zo.

Muriel

4 februari 2008

Lieve Frans,

Aan jou bewaar ik heel dierbare herinneringen als vriend, raadgever maar vooral ook als reisgenoot. De eerste gedachte die bij me opkwam voert terug naar de reis naar Bakung Beachh op Bali. Jij en Gretha, Suze en Henk, Cor en ik gingen een wandeling maken naar het strand. Eigenlijk wilden we wel even over het strand lopen, maar met Cor in de rolstoel leek dat niet te doen. Maar wat onmogelijk leek gebeurde toch. Henk toverde een stuk touw uit zijn zak en samen hebben jullie Cor over het harde zand naar Kuta getrokken.
Er was een jongen op het strand en die vond jouw T-shirt erg mooi. Heel spontaan trok je het uit en gaf het aan die jongen. Om met een bloot bovenlijf langs de weg te lopen zag je niet zitten, je kreeg een blouse van Cor en zo zijn we langs de weg teruggelopen naar het hotel.

Haren knippen onder een boom, geweldig zoals je daar van kon genieten.

Bij een bezoek aan de moedertempel op Bali, wilde je zoals altijd Cor voortduwen. De weg was zo steil en lang. Je werd boos op jezelf omdat je dat haast niet meer kon. Eenmaal boven hebben we daar over kunnen praten, want ik werd boos op jou omdat je zo liep te mopperen.

Je hebt me veel geleerd en veel gegeven, ik zal je missen Frans

Marth.

4 februari 2008

Beste Mevr. C.V.Drongelen,

Het is voor u allen niet eenvoudig afscheid te nemen van een van de dragers van het Projekt "de Brug". Met u willen wij Frans door ons meeleven en gebed begeleiden.
Mogen voor allen die met hem verbonden waren het gemis niet al te zwaar zijn. En mogen de dankbare herinneringen voor hen allen een steun zijn.

Met vriendelijke groeten namens alle medezusters van de Congregatie,

Zr. Cornelia Schellens
5 februari 2008

Hallo Gretha met Ursula,

Ik wil je hierbij condoleren met het verlies van Frans en heel veel sterkte in deze moeilijke dagen.

Groetjes.

Ursula
5 februari 2008

Gretha en kinderen,

Ik condoleer jullie met verlies van Frans. Hij zal altijd in mijn gedachten blijven, ik heb hem meegemaakt als een bijzonder mens die altijd voor mij klaar stond. Ik heb hele fijne herrineringen aan hem.
Ik wens jullie heel veel sterkte.

Marie Halvers
5 februari 2008

Lieve Gretha,

Je spreekt met Rie van Rossum en ik wil je hierbij condoleren met het verlies van Frans en ik wens je veel sterkte,

Rie van Rossum
5 februari 2008

Heel veel sterkte Gretha

Dien de Vries
5 februari 2008

Gretha,

Gecondoleerd en veel sterkte gewenst met het verlies van je man Frans.

Jo de Ruyter
5 februari 2008

Lieve Gretha,

Ik wens je veel sterkte in deze moeilijke tijd met het verlies van Frans.

groetjes van Loes Suringbroek
5 februari 2008

Lieve Gretha,

Ik wens je heel veel sterkte met het verlies van Frans met wie ik heel veel lol heb gehad met de opbouw van de tenten met de Pasar Jembatan en ook toevallig met gepraat over vrienden in Noord die wij toevallig konden voor jouw Frans vrienden en voor mij familie leden van mijn vrouw Ann.
Hele leuke verhalen samen gedeeld "gedongeng". Ik zal hem altijd blijven herrineren als hij me riep "katjong" en ik hem dan aansprak met wat is er "Javaanse jongen " echt fijn.
Helaas afgelopen.
Sajang. Sajang betoel. Rust zacht Frans.

Will Fleur
5 februari 2008

Lieve Gretha,

Gecondoleerd met het grote verlies van je man Frans. Veel sterkte in de toekomst.

Wilma Outhaarlem
5 februari 2008

Beste Gretha,

Onze oprechte deelneming met het overlijden van Frans.
Hij zal in onze herrinnering blijven als een vriendelijke sympatieke man.
Heel veel sterkte in de komende periode.

Joukje en Maud
5 februari 2008

Lieve Gretha,

Via deze onpersoonlijke weg, maar toch zo oprecht, wil ik je zeggen dat ik intens met je meeleef met het verlies van je lieve Frans.
Ik hoorde dit verdrietig bericht van Cor. Ik heb hem gekend als een aardige, vrolijke en hartelijk mens. Ik ben ervan overtuigd dat hij nu vrede heeft in een nieuw leven ergens in de kosmos.
Ik wens je heel veel sterkte en kracht de komende tijd en mijn gedachten zullen in deze periode vaak bij je zijn.

Veel liefs van

Hwa
(van het Amsterdams Patienten Consumenten Platform)
6 februari 2008

Gretha wij willen je condoleren met het overlijden van je dierbare Frans,de komende tijd veel kracht en sterkte gewenst om dat grote verlies te kunnen verwerken.

Met innige deelneming,
Trudy en Kees Merlijn
6 februari 2008

Als ik aan Frans denk, denk ik aan zijn humor, zijn vriendelijke knorrigheid, zijn glanzende ogen en zijn enorme betrokkenheid bij De Brug. En natuurlijk aan dat prachtige groenbruine gepottenbakte kommetje dat hij me gaf en dat, scheef en wel, in mijn woonkamer staat te pronken.

Ik wens Gretha en alle betrokkenen bij De Brug sterkte en vooral veel mooie herinneringen aan Frans.
Wilma Friderichs
6 februari 2008

Frans staat voor;

Friend ( op z'n engels of allochtoons) van iedereen.
Rijk gevoel voor humor, niemand blijft gespaard.
Intelligent, hij had altijd een antwoord op alles.
Eenling, voor mij is er geen andere Frans.
Naatje of Naouar pesten en uitlokken.
Dapper zoals hij zijn ziekte accepteerde.

Groeten,

Naouar

ps: Gecondoleerd.
6 februari 2008

Lieve Frans,
ik ben zo blij dat ik je heb mogen kennen en ik zal je missen! Dank je wel voor al je humor en je warmte. Je zal altijd een plekje hebben in mijn hart.
Ik wil graag Gretha, jullie kinderen, kleinkinderen en iedereen die van je hield sterkte wensen met dit verlies.
liefs
Hansje
6 februari 2008

Frans, broeder.
Gesprekken met je gehad over diepe dingen, aangrijpende dingen, de oorlog in mijn hoofd. Je snaptte het en sprak me moed in. Mede door jou ben ik nu waar ik nu ben.
Bedankt! Dat je reis voorspoedig mag zijn.

liefs Maarten
7 februari 2008

Lieve Frans,

De laatste jaren hadden we weliswaar geen persoonlijk contact meer, maar ik bewaar dierbare herinneringen aan onze ontmoetingen in de de jaren daarvoor. Ik leerde je kennen via de INOG, toen we bij De Brug als 'kind aan huis' terecht konden met onze stichting en haar activiteiten. We hebben wat afgepraat in de keuken. Soms stevig en serieus, maar vaak ook met humor en altijd met liefde.
Zo'n tien jaar geleden zijn we samen met Gretha, Cor, Marth, Ine en Marianne een weekje naar Sevenum geweest. Een fijne week met dit groepje. We konden daar naar hartelust pottenbakken en/of kleien. Daarna bakten we onze kunstwerken raku gestookt; een hele belevenis, waar Cor misschien nog wel het meeste van genoot.

Ons huisje lag aan het water en was voorzien van een roeiboot, waar we ook van genoten. Nienke (toen 8) kwam voor het weekend en jij hebt haar leren roeien. Ze vond het prachtig om je het meertje rond te varen.

Lieve Frans, dank je wel en een goede reis gewenst.
Lieve Gretha, Humphrey & Somhkit, Jacqueline & Johan en Stefan en Jan: veel kracht en liefdevolle herinneringen gewenst.

Marjolein
7 februari 2008

Lieve Frans,
Lieve Gretha en kinderen,

Ik wist al een tijdje dat je ernstig ziek was en toch was de schok groot toen ik hoorde dat je was overleden. Er kwamen veel emoties los en geweldige herinneringen naar boven.

Toen ik van Den Haag naar Voorburg ging verhuizen was jij een van de 'verhuizers' en had ook je Marokkaanse buurman meegenomen. Jij, George van den Broeke en Mohammed waren uit Amsterdam gekomen om 'het even' te klaren en het lukte ook op een dag. Het was geweldig zoals je dat regelde.
We zijn samen met Gretha, Suze, Henk, Marth en Cor naar een vakantiehuisje in Friesland geweest .Het waren vier onvergetelijke dagen voor mij. En natuurlijk onze vakantie op Bali in Bakung Beach. Voor mij momenten van groot geluk en saamhorigheid. Daar was je goed in! Met een grap en grol, serieus,maar ook baldadig.En altijd je onvergetelijke 'Patertje' als drankje na afloop.

Jij blijft in mijn herinnering als een echte Amsterdammer met z'n hart op z'n tong met veel aandacht voor het 'Indische'.
Soms schrok ik van jouw onvervalste Amsterdamse humor en de manier waarop je soms opmerkingen plaatste. Maar je straalde altijd zoveel oprechte belangstelling en genegenheid uit en hoe je met mij als Indio en mijn trauma's omging dat ik jou zolang ik leef nooit kan vergeten.

Lieve Frans, er is eindelijk een einde gekomen aan je onverdiende lange lijdensweg. Je bent nu op weg naar een wereld waar altijd vrede zal zijn.

Rust zacht.

Lieve Gretha, heel veel sterkte in het accepteren en om gaan met het grote verlies van je maatje en echtgenoot.

Mady
7 februari 2008

Lieve Frans,

Er gaat heel veel dingen in mijn hoofd.Heel veel dingen wat ik met je heb mee gemaakt op de brug.
Maar ik kan niks verwoorden. Daar ben ik heel slecht in.
Je verbeterde mij altijd als ik verkeerd Nederlands sprak en af en toe hadden we leuke gesprekken over vroeger.
"Alle herinneringen die door mijn heen gaan eindigen ineens met pijn. Pijn omdat je er nu niet meer ben".
Ik kan niet geloven dat je er niet meer bent.

Bij mijn vader heb ik altijd het gevoel dat hij in Turkije is en zodra ik daar ben dat hij hier In Nederland is.

En jij bent nu voor mij in Bali.

Ik zal je missen Ome Frans.


Lieve Gretha,

Ik wil jou en de kinderen condoleren met het grote verlies van Frans en wens jullie heel veel sterkte de komende dagen.

Kusjes Leyla Tamul
8 februari 2008

Lieve Gretha en kinderen en kleinkinderen,

Gecondoleerd met het verlies van jullie dierbare. Wij zullen hem missen.
Lieve Frans rust zacht.

Agnes en Eddie
8 februari 2008

Dag ruwe bolster, met je prachtige blank/bruine pit.
Selamat jalan

Henny
Wormer, vrijdag 8 februari 2008

Lieve Gretha

Vanmiddag heb ik Frans kunnen groeten, voor de kist stiekempjes mijn duim opsteken naar hem, in mijn mouw. Om hem duidelijk te maken: "Je hebt het fantastisch gedaan!" En ik weet dat hij het heeft gezien. Zoals hij een ieder heeft gezien die is gekomen.
Ik heb je bewonderd om je houding bij de condoleance.
Hoewel ik nu zelf al heel lang niet meer op de Brug kom, àls ik denk aan de Brug, aan Jembatan, dan denk ik aan Frans.
Frans en de Brug, Frans en Pasar Jembatan, dat hoort voor mij gewoon bij elkaar.
Toen ik voor het allereerst op de Brug kwam, door Cor gecharterd om een verhaal te vertellen en te zingen met de Jembatangroep, toen maakte ik kennis met Frans. Frans, die terwijl iedereen aan het zingen was, zijn oren dicht hield en lachend naar mij gebaarde dat ik vreselijk vals zong.
En zo was Frans, hij zei gewoon wat hem op dat moment bezig hield.
Hij zei wat hij er van vond. Hij was ronduit. Op het botte af.
Maar hij was eerlijk en kon het zeker ook hebben als hem iets gezegd werd. Hij kon grappen en grollen, maar je kon ook diepserieus met hem praten.
Hij was ... ach, hij was gewoon Frans van de Brug en Pasar Jembatan. Een warme, fijne, enthouisaste man.
En ...niet te vergeten, de man van Gretha.
Want Gretha was wel zijn grote drijfveer in alles wat hij deed voor Jembatan.

Emmy Verhoeff

maandag, 11 februari 2008

Dag Cor

Ook jullie, jij en Marthe, wil ik veel sterkte wensen met het verwerken van het overlijden van Frans.
Ik heb net je toespraak gelezen, prima en prachtig.

Zelf waren we vrijdag niet in staat te komen, we hebben wel aan jullie gedacht.
Gretha een kaart gestuurd.
Maar dat doet natuurlijk niets af aan het feit dat er een prachtig , maar ziek, mens is overleden.

Er zijn al heel veel prachtige kwaliteiten van Frans genoemd.
Ik kan alleen nog verzinnen: niet alleen een mensen-mens.
Ook een dieren-mens.
Het volstrekt vanzelfsprekende vertrouwen dat Frans bij beesten (in ons geval dus katten) wist op te wekken.
Bijzonder mens.

Lous
Singapore, 14 februari 2008

Het doet mij verdriet dat ik eerst zo laat het bericht van het overlijden van Frans heb kunnen lezen.
Ik zit op dit moment n.l. in Azie (Singapore), en heb daar niet de beschikking over een eigen internet-verbinding.

Het bericht dat ik van Cor van Drongelen kreeg doorgestuurd, heeft mij zowel verbijsterd als verdriet gedaan.
Frans en Greet heb ik leren kennen in de tijd dat ik nog als maatschappelijk werker in Amsterdam werkte. Het klikte van meet af aan. Het zal ook wel door het "Indische" zijn gekomen, denk ik.

In die tijd hebben wij, de hele familie Theuns,( Frans, Greet en de beide kinderen) en ik een winterse wandeling in de bossen gemaakt, en modelletjes van gips gemaakt van afdrukken van of herten of wilde zwijnen. Later moest Frans geopereerd worden aan zijn hart, en dat gebeurde in Zwitserland. Vele dagen met spanning volgden. En gelukkig herstelde Frans van zijn zware operatie.

Onze wegen gingen scheiden, ik vertrok naar het buitenland en Frans en Greet bleven in Geuzenveld. Heel veel later hoorde ik van Cor, dat Frans en Greet aktief waren in Jembatan, en was er weer een soort kontakt. Ik ben nog een keer langs gekomen. Greet gaf mij toen 2 zelf gemaakt kaarsenhouders mee. Helaas staan die nu nog in ons huis in Frankrijk, anders had ik daarin kaarsjes gebrand.

Selamat Jalan, zingt Wouter Muller. En ik zing het met hem mee. Een traan in het oog, want afscheid nemen doet zeer.
Greet en de kinderen wens ik veel kracht in deze tijd. En Cor, nog heel erg bedankt voor het doorzenden.

Selamat Jalan, Frans.

Humphry Goes.
Naar boven