STICHTING DE BRUG

Ontmoetingscentrum voor alle buurtbewoners in Geuzenveld, Slotermeer en omgeving

Aalbersestraat 248a, 1067 GM Amsterdam

Appeltje van Oranje 2003

Bridge - Brig - Bro - Brücke - Brygga - Híd - Jembatan - Kantara - Köprü - Most - Brêge - Moct - Pod - Pons - Pont - Brug - Ponte - Puente - Pula - Punte - Sild

Leerbedrijf SBB

Eén van de beste praktijkvoorbeelden

De Brug wordt gesteund door het stadsdeel Nieuw-West en de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid

 

 

 • ‘Als je niet meer in Indië woont, maar Indië wél in jou …‘

   

  Door Wouter Muller

   

  Op 29 september  2012 trad ik op in de Americahal in Apeldoorn op een groot feest waar enkele duizenden Indische Nederlanders op af kwamen. Aanleiding was het 65-jarige jubileum van de stichting Pelita. Pelita is een organisatie die is opgericht voor hulp aan Indische Nederlanders die destijds in grote getale hun toevlucht zochten in ons land na de Indonesische onafhankelijkheid. Vele jaren heeft Pelita hen geholpen bij de uitvoering van enkele wetten voor oorlogsslachtoffers. Deze wetten regelden uitkeringen aan personen die door de oorlog in Indië ernstig getroffen waren en lichamelijke en psychische schade hadden geleden.  Ingewikkelde wetten met een enorme bureaucratie. Hoe kwam je ervoor in aanmerking, wanneer wel, wanneer niet? Hoe moest je bewijzen dat je slachtoffer was geworden en hoeveel schade je had geleden? Lees verder ...

   

  Indisch Monument, Den Haag

  Foto: Roel Wijnants - fotografie

 • Indisch4Ever

   

  Elke dag up to date Indisch nieuws en wetenswaardigheden. Verslagen van kumpulans, verwijzing naar nieuwe boeken, updates van Indische sites, expo’s. Van pasars tot en met het Indisch Platform, alles wat onze Indische gemeenschap aangaat, vindt u hier op indisch4ever.nu

 • Archief van Tranen

  Het Archief van Tranen is een tweedelige documentaire over een vergeten massamoord op Nederlanders in het voormalige Nederlands-Indië.

   

  Na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 werd op 17 augustus 1945 door Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uitgeroepen. De overlevenden van de jappenkampen, maar ook zij die niet geïnterneerd waren geweest, werden blootgesteld aan slachtpartijen van groepen van nationalistische Indonesische jongeren, die de onafhankelijkheid ondersteunden.

   

  Deze periode, die de BERSIAP wordt genoemd, duurde van oktober 1945 tot mei 1947. Tijdens deze periode zijn met zekerheid 3.500 Indo-Europese Nederlanders op gruwelijke wijze vermoord. Meestal met kapmessen en bamboesperen, de zogenaamde bamboe-roentjings. Nog eens 4.000 Nederlandse vrouwen en kinderen kwamen in deze periode van vervolging en geweld om door honger, ziekte en uitputting. Een deel van hen in de zogenaamde Bersiap-kampen van de Indonesische nationalisten.

   

  Tijdens de Bersiap zijn circa 16.000 Indo-Europese Nederlanders vermist, waaronder ook Chinezen met de Nederlandse nationaliteit. Hun lichamen zijn nooit teruggevonden.

   

  (Bron Pia Media BV) Naar de website van Omroep MAX ...

 • De 'Gekke Javanen' van Suriname

   

  Op 9 augustus 1890 arriveerden de eerste Javaanse contractarbeiders uit Nederlands-Indië in Suriname. Voor een beter leven, maar dat viel zwaar tegen. En terugkeren was moeilijk.

  Lees het artikel uit de NRC van 8 augustus 2012 (pdf)

 • Zorgvlied

   

  Gordel van Smaragd

  Velen hebben de diepe wens om in hun geboortegrond hun laatste rustplaats te vinden.

  Vanuit de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië, die jaarlijks op 14 augustus de herdenking bij het Indiëmonument in het Broersepark te Amstelveen organiseert, kwam het initiatief een strooiveld te creëren voor mensen die zich verbonden voelen met Indië, nu Indonesië. Gezien de verbondenheid van de Stichting met het Indiëmonument in Amstelveen, heeft zij gekozen voor een miniatuur van dat monument met de plattegrond van Indonesië. Daarnaast is ook dezelfde tekst als op het Indiëmonument aangebracht.

   

  Beide monumenten zijn vervaardigd door de Amstelveense kunstenares Ella van de Ven.

  Speciaal voor dit graf is aarde uit de Puntjak en sawa’s bij Jakarta overgevlogen. Tevens is met de keuze van beplanting rond en in het strooiveld rekening gehouden met het speciale karakter van “de Gordel van smaragd”.

  Naar de website van Zorgvlied ...

 

Jembatan Kumpulan

 

U bent van harte welkom op onze inloopmiddag elke dinsdag vanaf 12 uur. Voor maar € 1,- entree kunt u zich gezellig vermaken met muziek, dans en heerlijk eten en drinken (die laatste twee tegen vergoeding).

Het eten is om 16 uur (kost € 6,- ) en duurt tot ongeveer 17.30 uur.

 

De Brug is goed bereikbaar met de fiets, de auto (gratis parkeren), de tram (lijn 13) en de bus (lijnen 21 en 61).

 

Artikelen (klik op de kop om het artikel uit te vouwen):

Stichting De Brug

KvK 41203250

Sponsoring en ontwerp: Polanen AB,  Amsterdam - Tzummarum